Atunci cand se solicita intreruperea sarcinii, pacienta este intrebata daca isi cunoaste Rh-ul. Pacientelor care nu stiu ce Rh au, li se recomanda sa efectueze aceasta analiza in vederea determinarii compatibilitatii cu Rh-ul partenerului. Femeilor cu Rh negativ, care decid sa intrerupa prima sarcina prin avort chirurgical sau medicamentos, in situatia in care partenerul are Rh pozitiv sau necunoscut, se recomanda vaccinarea antiD, pentru a evita aparitia unor probleme foarte grave la sarcinile urmatoare. Vaccinul se va efectua (administra) in primele 72 ore de la efectuarea intreruperii de sarcina prin metoda aspiratie (chirurgical) sau administrarea prostaglandinei in cazul avortului medicamentos.
Rolul vaccinului si a intervalului de timp obligatoriu de folosit este sa se impiedice aparitia izoimunizarii mamei cu sangele fetal, care poate sa patrunda in circulatia materna la manevrele abortive sau nastere, provocand aparitia anticorpilor antiD in sangele matern, persistenta lor si chiar cresterea titrului cu repetarea avorturilor.
Rezultatul neefectuarii (ignorarii) vaccinului antiD, in termen de 72 ore de la manevra abortiva, poate atrage dupa sine, la sarcinile urmatoare, probleme grave in evolutia sarcinii, care se manifesta prin avorturi spontane, moartea fatului in uter, copii cu grave patologii la nastere (anasarca feto-placentara, icter nuclear sau decesul fatului dupa nastere). In timpul unei sarcini, cantitati mici din sangele copilului veni in contact cu sangele matern si acest fapt nu ar constitui o problema daca mama are Rh pozitiv; in cazul in care insa mama este Rh negativ si copilul este Rh pozitiv, corpul mamei va produce anticorpi anti Rh, pentru ca acest lucru sa nu se intample se recomanda tratament injectabil cu imunoglobuline Rh ce va preveni formarea anticorpilor Rj in timpul urmatoarei sarcini
Exista si alte situatii in care efectuarea vaccinului pentru imunizare este recomandat iar pentru a afla mai multe informatii va sfatuim sa intrebati medicul currant.