Consiliere psihologica psihoterapie

Psihoterapia, De ce, Cand

Multi oameni care apeleaza la psihoterapie se confrunta cu probleme normale, de zi cu zi. Uneori stresul poate fi coplesitor. Persoane obisnuite si sanatoase mental apeleaza la consiliere in perioade dificile, poate ca pentru o problema specifica sau pur si simplu pentru dezvoltare personala.

Uneori refuzam sa cautam suport la un specialist in domeniu datorita stereotipurilor si miturilor existente in societate conform carora “doar oamenii bolnavi” apeleaza la un specialist psiholog. Este important pentru orice persoana sa inteleaga ca pe parcursul vietii pot aparea si momente dificile pe care este posibil sa nu reusim sa le depasim singuri si nu este nici o rusine sa admitem ca avem nevoie de suport in asemenea situatii. Atat psihologia ca stiinta, cat si specialistul psiholog nu ofera raspunsuri general valabile si retete pentru problemele pe care le intampinam ci pur si simplu ne ajuta pe noi sa le identificam; uneori suntem atat de implicati in rutina zilnica incat nu mai reusim sa identificam obiectiv care ar putea fi raspunsurile la intrebarile proprii.

Cateva din motivele pentru care o persoana poate decide sa apeleze la sedintele de consiliere psihologica pot fi evenimente cu o anumita insemnatate din propria viata precum: o despartire, un divort, criza financiara, un conflict in sfera profesionala, un accident, un deces s.a.; de asemenea cand remarcati ca tindeti sa repetati aceleasi greseli in relatiile de la serviciu, de acasa sau in relatiile sociale, cu familia, cu prietenii, cand nu reusiti sa va regasiti motivatia s.a., consilierea este acel mijloc care va poate ajuta sa va regasiti increderea, practic care va ajuta sa “va puneti pe picioare”.

Relatiile apropiate sunt cele din care invatam cel mai mult despre noi insine, sunt relatiile in care fiecare manifesta partea cea mai buna sau cea mai provocativa. Atunci cand relatiile cu cei apropiati devin dureroase, conflictuale, cand acestea se destrama, este posibil sa ajungem intr-un impas; acesta este momentul in care sa decidem ca este timpul sa apelam la suportul unui specialist psiholog. O abordare obiectiva a relatiei, de cele mai multe ori, scoate in evidenta patternuri de comunicare deficiente, o abordare critica a partenerului, copilului, parintelui, atacul la persoana, pozitionarea in defensiva fata de partener, evitarea discutarii unor subiecte importante s.a. ; un specialist poate ajuta atat persoana respectiva cat si cuplul sa revina la ceea ce apreciaza in celalalt si sa se reconecteze emotional la cuplul din care fac parte.

Pentru a avea parte de o consiliere de succes este nevoie de implicare din ambele parti: atat consilierul cat si clientul trebuie sa se dedice si sa se angajeze in procesul de schimbare, fie ca este vorba de schimbarea unor comportamente, tipare de gandire s.a.. Consilierul va poate ajuta sa construiti schimbari pozitive in relatiile cu ceilalti si va poate ajuta sa recunoasteti comportamente care interfereaza in construirea unor relatii sanatoase. Din sedintele de consiliere puteti invata sa practicati modalitati sanatoase de comunicare prin care sa va exprimati nevoile si sa nu mai ramaneti atasat de modalitati de comunicare care va provoaca durere si emotii negative.Nu sunteti singuri! Noi suntem aici pentru a va sustine!

Exemple de situatii in care putem apela la consiliere sau psihoterapie la Marie Stopes:

  • Dificultati de comunicare, relationare
  • Atacuri de panica, anxietate, fobii
  • Infidelitate
  • Indecizie in cuplu: “raman sau plec”
  • Sarcina
  • Gelozie, violenta verbal sau fizica
  • Depresie, stres
  • Pierdere, doliu, despartirea de cineva drag sau moartea unei persoane apropiate
  • Neincredere in sine sau parere proasta despre sine
  • Insomnii, tulburari somatice
  • Traume: pierderea locului de munca, despartire, deces
  • Disfunctii sexuale
  • Dependente: alcool, tigari, jocuri de noroc
  • Tulburari de comportament: agresivitate, minciuna, furt