Bolile cu transmitere sexuală reprezintă o problemă majoră atunci când este vorba atât de femei cât şi sănătatea sexuala a barbatilor. Depistarea timpurie a acestora permite tratarea rapidă şi, in unele cazuri, poate salva vieti. La Marie Stopes International incurajam fiecare persoana care este activa sexual sa-si efectueze periodic un control de sanatate si pentru mai multe informatii despre aceste BTS sa se adreseze unui specialist in planificare familiala.
Noi te putem informa si ajuta. Fa-ti o programare!
Cum se transmit aceste BTS?
Bacteriile si virusii care provoaca aceste BTS pot fi găsiti în sperma, secretiile vaginale şi in sânge iar zonele cele mai frecvent infectate ale corpului uman sunt zonele genitale si anale si zona gâtului. BTS sunt cel mai des transmise prin sex neprotejat cu un partener infectat, folosirea in comun a acelor, la nasterea unui copil, cand mama paseaza infectia copilului.
Ce sunt aceste infectii?
Cele mai comune BTS sunt Chlamydia, Gonoreea, Hepatita A, B si C, HIV şi SIDA, Herpesul genital, Paduchii pubieni, Sifilis, Tricomonas s.a.
Cum stiu ca am contactat o boala cu transmitere sexuala? Desi multe persoane nu au simptome, ar trebui cu siguranta sa efectueze investigatii suplimentare daca experimentezi:
ATENTIE! sunt persoane la care existenta unor infectii nu se manifesta prin simptome de aceea este recomandat sa faceti analize in cazul in care sunteti activi sexual
Simptomele unui BTS pot aparea si disparea mereu; acest lucru nu inseamna ca infectia a disparut. Este foarte inportant sa-ti efectuezi testarea pentru BTS pt ca sa ii protejezi si pe cei cu care intrii in contact. Pe durata tratamentului contactele sexuale NU trebuie sa aiba loc (chiar si cele protejate).
Ce presupune testarea pentru o BTS?
La Marie Stopes International vei avea parte de o consultatie in privat cu un specialist care iti va recomanda ce tip de test trebuie sa efectuezi. Testele pentru BTS sunt in general teste din proba de urina, proba vaginala si in unele cazuri, teste din sange.
Chlamydia este renumita prin faptul ca este foarte greu sesizabila. I se mai spune “infectia tacuta”. Ea este prezenta atat zona pelvina cat si alte zone cum ar fi gatul si ochii. La adulti se transmite exclusiv pe cale sexuala- sex oral, vaginal, anal. La femeile gravide, in momentul nasterii se poate intampla ca fatul sa fie infectat de secretiile vaginale infectate ale mamei.
Este o infectie bacteorologica a uretrei la barbati sau a uretrei sau cervixului la femei. Gonoreea poate afecta de asemenea si rectul, anusul, gatul, organele pelviene si conunctiva oculara si poate cauza probleme de sanatate serioase. Se transmite prin contact sexual neprotejat vaginal, anal sau oral. Copiii se vor infecta la nastere, in cazul in care mamele sunt infectate.
Se manifesta numai la femei. Cunoscuta si pentru denumirea de Gardnerella. Nu se transmite pe cale sexuala. Ea este o schimbare in balanta bacteriilor si fungilor care sunt prezente in mod normal in vagin, poate de la mai multi parteneri sexuala sau cauzata de cresterea activitatii sexuale, dar poate apărea, de asemenea, in cazul femeilor care nu sunt active sexual.
Simptome: In general un miros neplacut, mai pronuntat dupa activitatea sexuala sau dupa menstruatie. Unele femei nu au nici un simptom
Alte riscuri: sarcina extrauterina (sarcina ectopica), infertilitate. Metode de diagnosticare: analiza secretiilor colectate din vagin, col uterin sau uretra sau prin determinarea existentei in sange a anticorpilor anti-chlamydia ce sunt produsi de organism pentru a se apara impotriva infectiei; uneori si o colposcopie. In cazul diagnosticului pozitiv trebuie investigata si posibila prezenta infectiei pereche, infectia gonoreei.Infectia gonococica este periculoasa, chiar daca este asimptomatica. Netratata se poate complica cu urmatoarele: oftalmia gonococica (infectia globilor oculari), afectarea ireversibila a organelor de reproducere, infertilitate, sterilitate, sarcina ectopica sau tubara, o complicatie care se poate finaliza cu decesul femeii insarcinata, artrite. Singura metoda sigura de a depista infectia este testarea La 3-6 saptamani dupa incheierea tratamentului antibiotic, persoanele sunt retestate. Acest lucru este foarte important pentru a ne asigura ca tratamentul a fost adecvat si corect urmat si infectia a fost vindecata
Cistita este cauzata de o infectie bacteriana a vezicii urinare, asociata sau nu cu inflamatia uretrei
Sunt cauzate de virusul Human Papiloma Virus HPV. Sunt manifestarea clinica a unei infectii active cutaneo-mucoase a regiunii genitale, perigenitale si perianale masculine si feminine cu anumite tipuri de papiloma virusuri umane (HPV)
Este o boala transmisa pe cale sexuala, o infectie cauzata de virusul simplex. Exista doua tipuri de virusi simplex care pot cauza herpesul. Primul tip de virus simplex (HSV-1) cauzeaza herpesul oral. Al doilea tip, HSV-2, cauzeaza herpesul genital. Insa ambele tipuri de virusi pot determina aparitia herpesului oral si genital. Prin contact direct cu pielea incluzand si sexul neprotejat. Uneori el este contractat si cand persoanele nu au nici un simptom al virusului. Poate fi transmis de la gura la organele genitale in timpul sexului oral. Simptomele apar in 3-10 zile de la contact. El poate fi transmis nou nascutului la nastere, la trecerea prin canalul pelvian, de la mama care are infectie activa. Nu exista nici tratament care sa elimine infectia cu virusul Herpes Simplex 2. Medicii recomanda medicamente antivirale, cu administrare orala sau unguente, care pot grabi vindecarea leziunilor.
Candidoza este produsa de o specie de ciuperci numita Candida. Candida populeaza in mod normal vaginul dar si cavitatea bucala si tractul digestiv atat la femei cat si la barbati. Candidoza apare atunci cand imunitatea organismului este dezechilibrata (diminuata). Poate a aparea ca urmare a:
Alti factori care pot favoriza aparitia candidei:
La barbati, infectia micotica cu candida se manifesta prin: prurit accentuat, inrosirea si inflamare, depuneri albicioasa si branzoase pe gland, mici bubite rosii pe gland (iritatii). Ea poate provoaca si cistite, pielite, uretrite. Administrarea pe cale intravaginala a medicamentului (creme sau ovule). In multe dintre cazuri este necesara si administrarea orala de medicamente antimicotice. Tratamentul se efectueaza concomitent la ambii parteneri sexuali si trebuie sustinut si de o foarte buna igiena locala.
Scabia este cauzata de acarianul Sarcoptul scabiei. Acarienii ce produc scabia sunt atrasi de caldura si mirosul corpului uman. Nu doar prin contact sexual. Scabia este transmisa in mod obisnuit prin contact apropiat, intim, ca si dormitul in acelasi pat sau atingerea unei persoane cu scabie; acestia se pot transmite si altor persoane prin haine, lenjeria de pat, si prin alte articole de uz casnic si personal. Intarzierea tratamentului mareste riscul ca scabia sa se transmita si la alte persoane. Scabia nu dispare de una singura. Scabia poate fi vindecata doar prin utilizarea cremelor si lotiunilor prescrise de medic.
Sifilisul este o infectie produsa de bacteria numita Treponema pallidum. De obicei in timpul contactului sexual vaginal, anal sau oral. O alta cale de transmitere este prin transfuziile de sange, dar aceasta cale este foarte rar intalnita. In cazul femeilor gravide si infectate cu sifilis, bacteria poate traversa placenta si infecta fatul in orice moment al sarcinii sau al nasterii (sifilis congenital). Sifilisul nu se transmite prin contactul intamplator cu scaunele de toaleta, clantele usilor, prin apa din piscine, cazi de baie, prin haine sau prin vesela. O leziune a pielii numita sancru, este primul simptom. O persoana cu sifilis poate transmite boala (este contagios) partenerilor, atunci cand sunt prezente leziunile primare sau secundare. Sifilisul are o evolutie in patru stadii, fiecare stadiu avand simptome aparte.
Mici insecte parazite care se gasesc in zona genitala ca si in alte parti ale corpului. Traieasc in par, mai ales cel din zona pubiana. Contact apropiat cu pielea, de obicei in timpul contactului sexual. Pot fi transmisi de asemenea si prin folosirea in comun a hainelor, asternuturilor cu o persoana infectata. Simptomele apar de obicei dupa cateva saptamani. Inflamarea, iritarea si mancarimea puternica in zona si in preajma zonei pubiene.
Este o infectie produsa de un protozoar (parazit microscopic, micro-organism) numit Trichomonas Vaginalis. Prin transmitere sexuala (simptomele apar dupa 1-4 saptamani) dar si prin contactul cu obiecte de folosita intima infectate – lenjerie intima prosoape folosite in comun cu persoane infectate, pentru stergerea zonelor genitale, etc. Exista si riscul transmiterii infectiei la nastere, da la mama infectata la fat daca acesta este de sex feminin. In cazul barbatilor aceasta afectiune ramane, de cele mai multe ori fara simptome. Cand apar acestea sunt scurgeri moderate si intermitente, fara culoare sau de culoare galben-verzuie, senzatie de arsura, durere si usturime la urinat. Si in cazul femeilor aceasta afectiune poate ramane fara simptome. Cand apar, acestea sunt: secretii anormale de culoare galben-verzuie, spumoasa si cu un miros foarte neplacut, secretii ce provoaca mancarimi vaginale si vulvare, dureri, usturimi si arsuri in timpul urinarii.
Infectie virala care afecteaza ficatul. Transmisa prin sange infectat- siringi, ace si rar prin contact sexual. Simptome: Slabiciune fizica, dureri, cefalee, febra, lipsa poftei de mancare, diaree, icter, greata si varsaturi. Icterul apare ca si consecinta a faptului ca ficatul se afla in incapacitate de a elimina bilirubina (un pigment care, in parametri mai ridicati decat cei normali, cauzeaza ingalbenirea pielii. Medicul de specialitate va monitoriza pacientul. Se pot efectua imunizati o data la 5 ani de zile pt hepatita B.
Infectie virala care afecteaza ficatul. Transmitere sexuala dar si prin intermediul acelor, seringilor, perfuziilor. Multi pacienti cu hepatita cronica C sunt complet asimptomatici. Atunci cand simptomele sunt prezente, sunt de obicei usoare, nespecifice si intermitente. Simptomele includ: oboseala, sensibilitate sau disconfort la nivelul hipocondrului drept (sub coastele din partea dreapta), greata, scadederea apetitului alimentar, scaderea in greutate, dureri musculare si de articulatie. Nici un tratament pe termen lung cunoscut. Medicul de specialitate va monitoriza pacientul. Nu exista vaccin pt hepatita C dar unele antivirale pot ajuta.
HIV este un virus care ataca sistemul imun, si ingreuneaza lupta organismului cu infectiile si cu bolile. HIV este virusul care produce Sindromul Imunodeficientei Dobandite (SIDA). Totusi a fi infectat cu virusul HIV nu inseamna a avea SIDA. SIDA este ultimul si cel mai sever stadiu al infectiei cu virusul HIV. Unii oameni traiesc cu infectia cu virusul HIV multi ani, chiar zeci de ani pana la a avea SIDA. Transmisa sexual, simptomele apar de la 4 saptamani la 6 luni dupa contactarea ei. Femeia infectata cu HIV poate transmite virusul la fat in timpul sarcinii, a nasterii sau in timpul alaptatului la san.
Simptome (pot varia de la persoana la persoana): Scurgeri ca de puroi din penis, arsuri la urinat, ejaculatri cu durere, mancarime, senzatia de gadilat, dureri in zona pelviana sau a testiculelor. Unii barbati nu au deloc simptome. Tratament: medicul va recomanda antibiotice.
Apare doar la femei. Cauzata de raspandirea unei infectii in zone superioara a sistemului reproducator feminin. Col uterin, uter, trompe falopiene. Este adesea, dar nu intotdeauna, o complicatie a unei boli cu transmitere sexuala ca chlamidya, gonoreea,uneori apare dupa terminarea unei sarcini sau a unei proceduri chirurgicale. Simtome: Nu sunt intotdeauna foarte clare. Durere in abdomenul inferior, durere in timpul contactului sexual, scurgeri vaginale urat mirositoare, sangerari neregulate, febra mare. Tratament: medicul va recomanda antibiotice.
Infectie virala care afecteaza ficatul. Poate fi transmisa sexual dar cel mai comun prin intermediul apei sau a hranei contaminate, igiena deficitara, nespalatul pe maini inainte de a atinge mancarea. Urina de culoare inchisa, urat mirositoare, simptome ca de gripa usoara, stari de voma, dureri abdominale, ingalbenirea pielii. Daca cineva a fost infectat cu virusul hepatic A in trecut, nu se mai poate infecta inca o data si nici nu il poate transmite altora. O data ce organismul se vindeca de hepatita A, dezvolta anticorpi care il pot proteja de viitoare infectii cu acelasi virus hepatic. Nu exista tratament specific pentru hepatita A. Medicul de specialitate va monitoriza pacientul In general prin contact sexual. Simptomele apar la cca 2 saptamani de la contacttul sexual.