Ce este avortul medicamentos

Avortul medicamentos este o metoda neinvaziva de intrerupere a unei sarcini nedorite, prin care sunt administrate medicamente pentru oprirea sarcinii si pentru eliminarea ei. Aceasta metoda are o eficacitate de 95-98%. Prin aceasta metoda se evita o interventie chirurgicala precum avortul chirurgical si anestezia.

Cum se realizeaza intreruperea de sarcina/avortul prin tratament medicamentos

Medicul va efectua o ecografie de depistare a sarcinii pentru a confirma varsta exacta a sarcinii; pentru avortul medicamentos, sarcina trebuie sa fie intre 5 si 7 saptamani si sa fie vizibila ecografic pentru a avea certitudinea ca nu este o sarcina extrauterina. In cazul in care varsta sarcinii este intre 5 si 7 saptamani se poate administra medicatia, medicul explicand pacientei pasii urmatori si ca va exista o sangerare al carei debut si cantitate difera, poate fi mai mare decat in timpul menstruatiei, pot exista dureri a caror intensitate este diferita de la pacienta la pacienta, crampe abdominale de intensitatea durerilor menstruale cauzate de contractii uterine, greata, varsaturi, cefalee, dureri de cap. Contractiile, sub forma de crampe, pot creste si descreste in intensitate in interval de 2-6 ore, pana la eliminarea sarcinii.

Este foarte important consultul si ecografia dupa administrarea medicatiei, la intervalul recomandat de medic, pentru a confirma oprirea sarcinii in evolutie si golirea cavitatii uterine. In cazul in care medicul observa un avort incomplet (golirea partiala a cavitatii uterine), pacientei i se recomanda medicatie sau aspirarea continutului cavitatii uterine.

Menstruatia va aparea intre 4 si 6 saptamani de la procedura intreruperii prin tratament medicamentos.

Recomandari de urmat dupa procedura

Pana la consultul final post avort, timp de 2 saptamani se recomanda efectuarea de dusuri caldute

  • NU baie in cada cu apa fierbinte,
  • NU piscina sau mare;
  • NU folositi tampoane interne;
  • NU contact sexual;
  • NU efort fizic: sport, ridicat obiecte grele;

Este foarte important sa stiti ca dupa o intrerupere de sarcina/avort puteti ramane foarte repede insarcinata de accea este recomandat sa optati cat mai curand posibil pentru o metoda contraceptiva care sa se potriveasca nevoilor dumneavoastra. Medicul va poate prezenta metodele contraceptive si va poate consilia cu privie la modul de administrare a acestora. Ca si metode de contraceptie exista:

  • Metode de contraceptie hormonale: pilule combinate, pilule numai cu progestativ, steriletul hormonal
  • Mirena, Jaydess, inelul vaginal (NuvaRing)
  • Metode de contraceptie non-hormonale: steriletul (Cooper T), steriletul Ballerine, spermicidele, prezervativele
  • Contraceptia de urgenta