Clamydia (Chlamidia Sau Clamidia)

Infectia cu Clamydia Trachomatis se afla in top-ul infectiilor cu transmitere sexuala, fiind cea mai raspandita in randul adultilor activi sexual. Spre deosebire de alte infectii care se manifesta intr-un fel sau altul, infectia cu Clamydia este recunoscuta prin faptul ca nu manifetsa simptome. Aproximativ 70% din femeile infectate si 40% dintre barbatii infectati nu vor avea nici un fel de simptome, de aceea i se mai spune si “infectia tacuta”.

Cauze: Este o infectie bacteriana produsa de o bacterie numita Clamydia Trachomatis care afecteaza atat zona pelvina cat si alte zone precum gatul sau ochii.

Transmitere: La adulti infectia cu Clamydia se transmite exclusive pe cale sexuala: vaginal, oral, anal.

Atentie: In cazul femeilor insarcinate infectate, aceasta se poate transmite fatului in timpul nasterii daca nasterea are loc vaginal.

Simptome: Fiind o infectie “tacuta” pot trece luni sau ani pana la aparitia unor simptome.

La femei, aceasta infectie afecteaza vaginul si colul uterin, simtomele pot fi secretii vaginale anormale, sangerari vaginale anormale cel mai adesea dupa contact sexual, dureri in zona abdomenului inferior, intepaturi sau arsuri in timpul urinarii. Poate determina leziuni la nivelul vaginului(vaginita), a colului uterin(cervicita) si a mucoasei uterine (endometrita) iar la barbate leziuni la nivelul uretrei (uretrita).

La barbati infectia se localizeaza la nivelul uretrei, provocand uretrita, simptomele cand apar pot fi reprezentate prin scurgeri (picaturi) purulente din penis, dureri sau arsuri in timpul urinarii.

Evolutie, complicatii: Clamydia este o bacterie care se comporta ca un virus, nu se poate dezvolta si multiplica decat in interiorul celulelor corpului uman. Odata intrata in celula bacteria se inmulteste si invadeaza celelalte cellule, fie intra intr-o stare latent de asteptare. Perioada de incubatie este cuprinsa intre o saptamana si o luna. Pentru ca este “tacuta” infectia poate progresa luni sau chia rani fara ca o persoana infectata sa is idea seama ca este infectata, fiind afectate caile genitale superioare, afectand la femei trompele uterine(salpingita) iar la barbate epididimul(epididimita) sau glanda prostate(prostatita).

Deoarece poate afecta trompele uterine la femei poate favoriza in cazul unei sarcini, aparitia sarcinii extrauterine(sarcina ectopica); infectia netratata reprezinta una din cauzele infertilitatii atat la femei cat si la barbate.

Diagnostic: Se poate diagnostica prin analiza secretiilor colectate din vagin, col uterin, uretra sau prin recoltarea din sange a anticorpilor anti-clamydia ce sunt produsi de organism pentru a se apara impotriva infectiei. Poate fi recomandata si efectuarea unei colposcopii. In cazul in care diagnosticul este pozitiv se recomanda si depistarea gonoreei care de multe ori este prezenta impreuna cu chlamydia.

Tratament: tratamentul este simplu in cazul in care infectia este diagnostica intr-un stadiu timpuriu si este nevoie ca ambii parteneri sa beneficieze de tratament chiar daca nu exista simptome ale infectiei la celalalt partener. Pe perioada tratamentului se recomanda a nu se intretine relatii sexuale si la sfarsitul tratamentului sa se efectueze o noua testare pentru a afla daca infectia a fost eliminate in urma tratamentului.

Infectia cu Clamydia nu creaza imunitate, de aceea, daca ai un comportament sexual riscant poti oricand sa te infectezi din nou.

Recomandam folosirea prezervativului si atentie la propriul corp.

Acest articol face parte dintr-o campanie de constientizare si invatare in a-ti iubi si respecta propriul corp.